img img img img img img img img img img
2019-01-02
"Rośliny włókniste w natarciu" - rozmowa z Dyrektorem IWNiRZ, dr
hab. inż. Małgorzatą Zimniewską, prof. IWNiRZ dla dziennika
RZECZPOSPOLITA
Kaszka lniano-owsiana brąz
Kaszka lniano-owsiana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu i płatków owsianych błyskawicznych
do zup mlecznych, kleików, jogurtów, płatków śniadaniowych

kaszka brązowe

Kaszka lniano-owsiana z brązowych nasion lnu stanowi idealnie uzupełniając się połączenie dwóch wartościowych odżywczo składników: odtłuszczonych nasion lnu i płatków owsianych.

Kaszka ta jest wytwarzana z nasion lnu o intensywnym brązowym zabarwieniu okrywy nasiennej. Kaszka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego występującego w postaci żelującego błonnika nasion lnu oraz śluzowatych polisacharydów owsa. Lniany i owsiany błonnik  w kontakcie z płynami łatwo pęcznieje tworząc delikatny żel. Kaszka lniano-owsiana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu i płatków owsianych błyskawicznych jest także bogatym źródłem białka.