Siemię lniane brązowe

Siemię lniane brązowe

Źródło białka

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego

Sposób przygotowania: 2 łyżeczki siemienia lnianego zalać 150 ml gorącej wody, po czym odstawić na 15 minut pod przykryciem często mieszając.
Tak przygotowane siemię lniane pić 2-3 razy dziennie.

Należy pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości płynów – co najmniej 1,5 - 2 litrów dziennie.

Można stosować jako dodatek do musli, sałatek i wypieków.

Skład: nasiona lnu brązowego.
Produkt może zawierać śladowe ilości płatków owsianych i migdałów.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 2186 kJ/ 530 kcal
  • Tłuszcz 43,9 g, w tym
    • kwasy nasycone: 4,0 g
    • kwasy jednonienasycone: 7,2 g
    • kwasy wielonienasycone: 32,5 g
  • Węglowodany: 1,7 g, w tym
    • cukry: 1,6 g
  • Błonnik: 23,7 g
  • Białko: 20,3 g
  • Sól: 0,13 g

Masa netto: 200 g.


Znak Jakości  „Poznaj Dobrą Żywność”

W dniu 25 września 2017 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel, podczas 33 edycji Targów Polagra-Food 2017 przyznał decyzją nr 96/2017 znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność” artykułowi rolno-spożywczemu "Siemię lniane 200g" produkowanego w naszym Instytucie.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 31 sierpnia 2017 roku na podstawie art. 13 ust. 1 i 3 oraz art. 14 ust. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2016 r. poz. 1604), przyznał znak jakości "Poznaj Dobrą Żywność" artykułowi rolno-spożywczemu produkowanego w naszym Instytucie o nazwie "Siemię lniane 200g" (decyzją nr 96/2017).

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.