img img img img img img img img img img
2017-12-13
USA - wizyta przedstawicieli IWNiRZ
23-29 października 2017 r.
Len mielony Boflax®

Len mielony BOFLAX®

len mielony Blofax

Len mielony BOFLAX® zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany. Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany. Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenna. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.

Len mielony BOFLAX® zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu,
dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Może zawierać śladowe ilości płatków owsianych i migdałów.

Składniki produktu: odtłuszczone brązowe nasiona lnu.

Wartość odżywcza – 2 łyżeczki (8 g) produktu:

  • Wartość energetyczna – 108,2 kJ (26,0 kcal)
  • Białko – 3,20 g
  • Węglowodany – 0,24 g
  • Tłuszcz – 0,72 g
  • Błonnik pokarmowy – 2,88 g
    • w tym:
    • błonnik rozpuszczalny – 0,86 g
    • błonnik nierozpuszczalny – 2,02 g
  • Lignany – 90 mg
  • Sól – 0,010 g

Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę lnu mielonego (4g) zalać około 1/2 szklanki gorącej wody, po czym odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając do zagęstnienia kleiku.

Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2-1 godzin przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicać w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np.: dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu, można lekko posolić lub posłodzić.

Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.